Βάση Βιβλιογραφικών Δεδομένων ελληνικών πηγών γκρίζας βιβλιογραφίας στα θέματα ισότητας και φύλου

Γκρίζα Βιβλιοθήκη

 

Ενημερώνουμε το αναγνωστικό κοινό ότι η Βιβλιοθήκη (της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Φύλου) σχεδιάζει την ανάπτυξη και λειτουργία μιας βάσης δεδομένων που θα αποτελείται από τα πλήρη μεταδεδομένα υλικού αποκλειστικά της κατηγορίας «Γκρίζας Βιβλιογραφίας». Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει αδημοσίευτα έργα όπως εκθέσεις, πρακτικά συνεδρίων, διδακτικό υλικό, πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες, διδακτορικές διατριβές και άλλο σχετικό υλικό.
Η βάση θα περιλάβει τα πλήρη μεταδεδομένα περίπου 5.500 τεκμηρίων ηλεκτρονικών και μη, που πρόσφατα καταχωρίστηκαν στην υπάρχουσα βάση της βιβλιοθήκης. Η δράση αυτή αποτελεί αντικείμενο έργου, που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με τίτλο «Καταγραφή Φορέων παραγωγής Γκρίζας Βιβλιογραφίας και του Υλικού τους καθώς και Καταλογογράφηση του υλικού που υπάρχει ή θα περιέλθει στη Βιβλιοθήκη», καθώς και ανάλογου υλικού που ήδη υπάρχει στη συλλογή.
Στις εγγραφές αυτές θα δίνεται η Ηλεκτρονική δ/νση (link) που θα παραπέμπει σε πλήρες κείμενο, όταν αυτό υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή και είναι διαθέσιμο και ελεύθερα προσβάσιμο, μέσω κάποιου ιστότοπου, στο Διαδίκτυο.
Η δυνατότητα αναζήτησης στη βάση δεδομένων θα δίνεται μέσω της σχεδιαζόμενης νέας σελίδας του WebOpac (On-line Δημόσιου Καταλόγου ) με βάση κοινά ευρετήρια και με κοινή διεπαφή αναζήτησης (interface) με όλες τις άλλες βάσεις της Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου. Ακόμη, θα υπάρχει η δυνατότητα
διασύνδεσης των εγγραφών με το πλήρες κείμενο, εάν και όπου υπάρχει στο Διαδίκτυο.
Μέχρι την ολοκλήρωση των παραπάνω, δίνεται ήδη η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης του ερευνητικού κοινού σε υποσύνολο του Καταλόγου αυτού, κάνοντας αναζήτηση στον Δημόσιο Κατάλογο (OPAC) της κύριας συλλογής της Βιβλιοθήκης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s