Δυτική Σαχάρα: Καταγγέλλοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω βίντεο

WITNESS video advocacy workshop in the Tindouf camps in February, 2016. Photo by Madeleine Bair.

Από τον Habibulah Mohamed Lamin

Σημείωση από το συντάκτη του Witness: Kατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στους προσφυγικούς καταυλισμούς των Σαχράουι στο Τιντούφ της Αλγερίας, το Witness συνάντησε τον ντόπιο δημοσιογράφο Habibulah Mohamed Lamin. Αυτό το άρθρο του Lamin αποτελεί τμήμα της πρωτοβουλίας “Με τη ματιά στη Δυτική Σαχάρα” («Watching Western Sahara») του WITNESS Media Lab. Το WITNESS Media Lab διαχειρίζεται, εκθέτει και πλαισιώνει τα βίντεο που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία καταγράφονται από τους ακτιβιστές Σαχράουι. Αυτή η ανάρτηση έχει παλαιότερα δημοσιευτεί στο ιστολόγιο του Witness.

Οι προσφυγικοί καταυλισμοί Σαχράουι εκτείνονται στην απέραντη έρημο της Σαχάρας στα δυτικά της Αλγερίας. Αποτελούνται κατά κύριο λόγο από διάσπαρτες σκηνές και από σπίτια από λάσπη. Αυτοί οι καταυλισμοί αναπτύχθηκαν στο 1975, όταν το Μαρόκο προσάρτησε τη Δυτική Αφρική. Οι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες των κατοίκων της περιοχής βασίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια για τις βασικές τους ανάγκες, όπως η σίτιση, το νερό και η ένδυση.

Το 1976, ο λαός των Σαχράουι ίδρυσε τη Λαϊκή Αραβική Δημοκρατία της Δυτικής Σαχάρας. Αυτή λειτουργεί στην εξορία στους καταυλισμούς και στο τμήμα της Δυτικής Σαχάρας, που ελέγχεται από το Front Polisario [ΣτΜ: Ένοπλο πολιτικό κίνημα της Δυτικής Αφρικής που συστάθηκε το 1973 ενάντια στην ισπανική κατοχή. Από το 1975, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το Μαρόκο για τον έλεγχο της Δυτικής Σαχάρας]. Μετά την κατάπαυση πυρός με διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών το 1991, οι Σαχράουι στράφηκαν σε ειρηνικά μέσα για τη διεκδίκηση της αυτοδιάθεσής τους. Η συνθήκη ειρήνης τους υποσχόταν δημοψήφισμα, προκειμένου να αποφασίσουν για  την ανεξαρτησία τους, πράγμα το οποίο δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ https://el.globalvoices.org/2016/07/34111

Σχολιάστε