Καμερούν: Πολεμώντας το “σιδέρωμα του στήθους”

Η Josiane Kouagheu έγραψε ένα παθιασμένο κείμενο σε ένα ιστολόγιο [fr]ενάντια στο σιδέρωμα του στήθους, πρακτική που εξασκείται στο Καμερούν:

Δεν ήθελα να γράψω για το θέμα αυτό, επειδή ήταν αρκετά ευαίσθητο και προσωπικό για εμένα. Πολλές φίλες και μέλη της οικογένειάς μου αποτελούν θύματα αυτού. Ήθελα να κρατήσω το στόμα μου κλειστό. Τι κάνεις όμως όταν, παρά τους ύμνους για τα γυναικεία χαρακτηριστικά σε όλα τα ΜΜΕ, τόσος κόσμος λέει ακόμα: “Τα στήθη της κόρης μου μεγαλώνουν πολύ γρήγορα! Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τα πιέσουμε και να πέσουν”.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται

Χρησιμοποιούν πέτρες, φλούδες από μπανάνες και φύλλα του δέντρου “Ngwollne” (το λέω στη μητρική μου γλώσσα), που τα πυρακτώνουν σε φωτιά. Και λαβίδες για το στήθος επίσης!

Μόλις έχουν γίνει κατακόκκινα πυρακτωμένα, τα πιέζουν πάνω σε γυμνά στήθη, ξανά και ξανά. Το κοριτσάκι, που νομίζει ότι έτσι είναι η συνήθεια, ουρλιάζει από τον πόνο. Προφανώς είναι βασανιστικό. Η μητέρα της όμως της λέει ότι όλα καλά και ότι είναι για το καλό της.

Ορισμένες γυναίκες μετά τη διαδικασία αυτή δένουν ζώνες γύρω από το στήθος της κόρης τους. Το ύφασμα είναι από ελαστικό υλικό και χρησιμοποιείται για να περιορίσει το στήθος του κοριτσιού, να πέσει και να γίνει ίσιο.

Θέλω απλά να πω στις μανάδες μας, στις θείες μας, στις γιαγιάδες μας, αφήστε ήσυχα τα στήθη από τις κόρες σας, τις ανιψιές σας, απ’ όλα τα κοριτσάκια. Φωνάζουμε σε όλες τις μανάδες:

“Σε παρακαλώ, μαμά, άσε ήσυχα τα βυζιά μου!”

Ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με το σιδέρωμα του στήθους μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή https://el.globalvoices.org/2016/07/35230

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s