Η Αφρικανική Ένωση απαγορεύει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων σε όλη την ήπειρο

Mal--.-Wikipedia-1-683x1024

(Εικόνα του Ferdinand Reus από το Arnhem, Ολλανδία.)

12.08.2016 – Barcelona (España) – Antonia Utrera

Σύμφωνα με στοιχεία της Unicef, αυτήν τη στιγμή 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, μια τελετουργία που εφαρμόζεται σε κορίτσια ηλικίας από 4 έως 14 ετών, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων περιλαμβάνει ένα σύνολο επεμβάσεων που εκτείνονται από την ολική ή μερική αφαίρεση της κλειτορίδας έως την αφαίρεση των μεγάλων και/ή μικρών χειλέων, με τραγικές συνέπειες για τα κορίτσια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτός από τον κίνδυνο του θανάτου και των ασθενειών, ο πόνος, ο τραυματισμός και οι πληγές που δημιουργούνται από αυτήν τη διαδικασία, που συχνά πραγματοποιείται σε πενιχρές συνθήκες υγιεινής, έχουν και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες μολύνσεις, κύστεις, στειρότητα και αύξηση των επιπλοκών κατά τη διάρκεια του τοκετού, καθώς και, προφανώς, την αδυναμία ή τη δυσκολία ικανοποίησης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

To 2012 o OHE χαρακτήρισε τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων ως παραβίαση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και των Δικαιωμάτων των παιδιών. Το μάιο του 2015, η Νιγηρία απαγόρευσε τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και, λίγους μήνες αργότερα, τον νοέμβριο, ακολούθησε και η Γκάμπια.

Πριν λίγες μέρες, στις 8 Αυγούστου του 2016, το Κοινοβούλιο της Αφρικανικής Ένωσης στο οποίο συμμετέχουν 54 αφρικανικά κράτη (εκτός από το Μαρόκο που δε συμμετέχει), ενέκρινε την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, αποφασίζοντας ταυτόχρονα ένα σχέδιο δράσης που στοχεύει στην εξάλειψη αυτής της πρακτικής. Τώρα ξεκινά η αποστολή των 250 βουλευτών να μεταφέρουν αυτήν την απόφαση στις χώρες τους και να στηρίξουν τη δρομολόγηση του σχεδίου δράσης σε συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ http://tomov.gr/2016/08/19/%CE%B7-%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%AD%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%BA%CF%81/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s