Δικαιώματα των γυναικών και σύγχρονα διακυβεύματα: διαπιστώσεις, αιτήματα, και καινοτόμοι τρόποι δράσης του φεμινιστικού κινήματος

Δικαιώματα των γυναικών και σύγχρονα διακυβεύματα: Διαπιστώσεις, αιτήματα και καινοτόμοι τρόποι δράσης του φεμινιστικού κινήματος και των γυναικείων ΜΚΟ της Ευρώπης.

Εισήγηση της Άννας Βουγιούκα, μέλους του ΚΓΜΕ Διοτίμαστη Φεμινιστική Θεματική Συνέλευση «Φεμινιστικά κινήματα και γυναικεία δικαιώματα  στην Ευρώπη της κρίσης: Προτάσεις για μια φεμινιστική Ευρώπη» 

του Alter Summit-Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Στόχος της εισήγησής μας είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία κοινών τόπων συνάντησης των γυναικών της Ευρώπης, προκειμένου να αναδειχθεί ένα διαφορετικό μοντέλο ή παράδειγμα αντίστασης, αλληλεγγύης, δράσης και άρθρωσης πολιτικών και φεμινιστικών αιτημάτων. Με άλλα λόγια η συμμετοχή μας στη Φεμινιστική Συνέλευση του ALTER SUMMIT, συνιστά ένα άνοιγμα ώστε από τη συμμετοχή, τη δικτύωση και τη συνεργασία, να περάσουμε στην κοινή δράση των φεμινιστικών κινημάτων της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο αυτό, θα επιχειρήσω να σκιαγραφήσω, όσο το δυνατόν πιο συνοπτικά τα εξής: Α. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ για την κατάσταση των γυναικών και τις έμφυλες ανισότητες στην Ελλάδα με έμφαση στα δικαιώματα των γυναικών – Β. ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ της φεμινιστικής ατζέντας & Γ. ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΔΡΑΣΗΣ του φεμινιστικού κινήματος και των γυναικείων ΜΚΟ της Ευρώπης.

Α. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ για την κατάσταση των γυναικών και τις έμφυλες ανισότητες στην Ελλάδα με έμφαση στα δικαιώματα των γυναικών
Οι βασικές διαπιστώσεις σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών στην περίοδο της κρίσης που εκτυλίσσεται εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια στην Ελλάδα, είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Η υποχώρηση ως προς την ισότητα των φύλων είχε αρχίσει να γίνεται ορατή σε επίπεδο ΕΕ ήδη από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ στην Ελλάδα, παρά τις προόδους που είχαν σημειωθεί (π.χ. νομοθετικό πλαίσιο, θετικά μέτρα υπέρ των γυναικών, προσπάθειες για ένταξη της οπτικής του φύλου σε μια σειρά πολιτικές, δράσεις για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, μικρή αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά, κ.λπ.), οι έμφυλες ανισότητες και οι διακρίσεις κατά των γυναικών ήταν ορατές και βαθειά εμπεδωμένες. Και πριν την κρίση δηλαδή, οι έμφυλες ανισότητες αφορούσαν τον κοινωνικό, πολιτικό, εργασιακό και βέβαια τον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα ωστόσο η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά και τα δικαιώματα των γυναικών καταστρατηγούνται σε όλα ανεξαρτήτως τα πεδία χωρίς εξαίρεση και σε βαθμό εξαιρετικά ανησυχητικό. Επειδή ο χρόνος μας είναι περιορισμένος, θα αναφερθούμε σε δύο μόνο τομείς εξαιρετικής σημασίας: την απασχόληση και την ανεργία και την πρόσβαση των γυναικών σε κοινωνικά αγαθά και κοινωνικές υπηρεσίες.

Διαβάστε όλη την εισήγηση εδώ http://www.diotima.org.gr/?p=1742

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s